top of page
Pressemeddelelse om Dansk Mølledag 2023
National Mølledag.

For 30. år i træk åbnes historiske danske vind- og vandmøller for besøgende til Dansk Mølledag søndag den 18. Juni. Møllejere, frivillige møllelaug og museer viser deres arbejde med at bevare og formidle, en 1000-årig kulturarv.

 

Vind-og vandmøller inviterer alle interesserede til at deltage i møllernes årlige festdag, Dansk Mølledag 2023, søndag den 18. juni.

 

Dansk Mølledag er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor historiske vand- og vindmøller i hele Danmark åbner dørene.

På mølledagen bliver der lejlighed til at komme indenfor i en mølle og se, hvordan en mølle er opbygget, og hvordan den fungerer. På en del af møllerne får gæsterne også mulighed for at opleve – se, høre og mærke – hvordan kræfterne i vind eller vand bliver brugt til at male korn til mel i møllens kværne – og til drift af andet maskineri i møllen.

 

Ud over rundvisning på den enkelte mølle, og måske mulighederne for at købe friskmalet mel til bagning af brød og kager, byder møllerne også på mange andre aktiviteter på mølledagen. Programmet for dagen varierer fra mølle til mølle. Se mere på www.danskmolledag.dk

 

Frivillige bevarer kulturarven

 

Det er efterhånden sjældent at se en gammel vand- eller vindmølle i drift. Tiden og udviklingen har gjort møllerne overflødige. Men de er stadig en del af vores kulturarv. Og takket være de mange frivillige rundt omkring i landet, er der stadig møller tilbage, der med deres placering i landskabet blandt andet er med til at gøre Danmark til et attraktivt turistmål. Derfor er det vigtigt at man støtter op om den lokale mølle.

 

”Møllerne er i høj grad dansk kulturarv, som møllernes ejere og de mange frivillige i møllelaugene yder en stor og flot indsats for at bevare og fortælle om”.

 

Det siger Susanne Jervelund, formand for Dansk Møllerforening, og fortsætter:

 

”Møllerne repræsenterer den første mekanisering af hårdt og tidsrøvende manuelt arbejde. Det gælder både for kornmøller, hammermøller og savmøller.”

 

”Det er tankevækkende, at møllerne gennem tusinde år har været en vigtig del af samfundsudviklingen. Ved at bevare de historiske møller, sikrer vi, at kommende generationer kan lære om den teknologiske udvikling i praksis”, fastslår Susanne Jervelund og tilføjer:

 

”Møllerne leverede kraft og energi til mange forskellige opgaver, dengang det eneste alternativ var den kraft, der kunne leveres af mennesker og dyr. I dag har vi mistet fornemmelsen for, hvor meget energi vi bruger. En mølle, der før var helt central i det lokale samfunds kraftproduktion, leverer mindre kraft end en almindelig bil gør i dag. Det energiforbrug, vi har i dag, er stort, men ikke til at have et forhold til. At være på en historiske mølle i funktion, giver en unik oplevelse af kraft og energi”.

 

Viden om håndværk, bygninger og maskiner

 

”Ved at bevare en historisk mølle i funktion, sikrer vi, at såvel bygningen som mølleværk, kværne og andre maskiner samt de forskellige håndværk, der er knyttet til mølleriet, herunder vedligeholdelsen af møllerne, bliver bevaret for eftertiden. Dermed får vi vedligeholdt erfaringer og viden om en række gamle håndværk, og bragt dem videre til næste generation.”

 

”Dertil kommer viden om møllerens arbejde på møllen. Det arbejde kræver viden om møllens teknologi, drift og pasning. Desuden viden om korn og formaling, herunder viden om kornsorter, opbevaring og brug, samt praktisk erfaring i at passe møllens teknik og maskineri.”

 

Dansk Mølledag arrangeres af foreningen Dansk Møllerforening, der arbejder for at øge viden om, og betydningen af vores kulturhistoriske vind- og vandmøller. Netop i disse år kæmpes der en stor kamp for at bevare vandet til få fungerende vandmøller, der er tilbage.

 

”Vi vil gerne være en støtte til de mange frivillige, som yder en uvurderlig indsats for at bevare de historiske møller. Vi vil formidle teori og faglige viden, der kan give de frivillige de færdigheder, der kræves for at bevare og holde de historiske møller kørende,” siger Susanne Jervelund.

 

Dansk Mølledag gennemføres i år med støtte fra Augustinusfonden, Brebølfonden, Møllerens Fond og Fabrikant Mads Clausens Fond.

 

Oplysninger om aktiviteterne på den enkelte mølle på mølledagen findes på:

 

http://www.danskmolledag.dk/

Download pressemeddelelsen her:

Dansk Mølledag 2022
gennemføres med støtte fra:

augustinus_fonden_logo.jpg
Møllerens_Fond.jpg
Fabrikant Mads Clausens Fond.png
bottom of page